Τα Παντζάρια...

Παντζάρια, (Beta Vulgaris) : Φυτό διετές (και σπανιότερα) πολυετές με βλαστούς που φτάνουν τα 1-2. Τα φύλλα τους έχουν το σχήμα της καρδιάς και μήκος μεγαλύτερο των 20 εκατοστών. Σημαντική πηγή βιταμίνης C, φολικού οξέος και καλίου.

Χρησιμοποιούνται για να φαγωθούν φρέσκα, μαγειρεμένα ή τουρσί ενώ μερικά χρησιμοποιούνται για τροφή ζώων ή παραγωγή ζάχαρης.
Όχι, ακόμα δεν τρελάθηκα τελείως. Δεν ξύπνησα στα καλά καθούμενα Κυριακή πρωί και αποφάσισα να γράψω για τα παντζάρια.
Απλώς, αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για να περιγράψω την αγάπη μου για την καλλιέργεια των λαχανικών και την κηπουρική γενικότερα.

Η ικανοποίηση που νιώθεις όταν βάζεις το σπόρο σε ένα γλαστράκι, μετά από 1-2 βδομάδες πετιέται ο πρώτος βλαστός, ξεχειμωνιάζει και μεγαλώνει όσο ζεσταίνει ο καιρός, μόλις μπει η άνοιξη το βάζεις στο χώμα και τελικα καταλήγει στο καλάθι, στο νιπτήρα και στο πιάτο σου δεν περιγράφεται. Το έχεις φτιάξει, το έχεις δημιουργήσει μόνος σου…Εκτός των άλλων είναι νοστιμότερο όσων αγοράζεις από τα πολυκαταστήματα και ορισμένες λαϊκές αγορές ενώ είσαι και σίγουρος για το τι τρως

Επι τη ευκαιρία, τα προτιμώ σαλάτα, με λάδι, βαλσάμικο ξύδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρεσκοκομμένη μαντζουράνα, συνταγή κλεμμένη από το βιβλίο του Jamie Oliver “The Naked Chef”. Έχει να προτείνει κανείς κάτι διαφορετικό;

Η οργανική κηπουρική αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ασχολίες μου και θα αποτελεί συχνό θέμα αναφοράς στο νέο ιστολόγιο. Προς το παρόν, πάω να βάλω σε τάξη τις αναμνήσεις από την Ολλανδία γιατί έχουμε και ένα «ταξίδι» να ξεκινήσουμε σε 24 ώρες.

CrazyTourist1

Υ.Γ. Για όποιον μπορεί να ενδιαφέρεται η αρχική σπορά στα γλαστράκια έγινε αρχές Μαρτίου, η μεταφύτευση αρχές Ιουνίου και η συγκομιδή αρχές Ιουλίου.

Σχόλια

Ο χρήστης kiki είπε…
Μιαμ μιαμ! Μου αρέσουν πολυυυυυυύ....
Κι άλλο κοινό χόμπυ έχουμε. Φωτογραφίες, ταξίδια, κηπουρική ΚΑΙ παντζάρια! Χαχα!
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Μην ξεχνάς και τη μαγειρική...;)
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Τσα! Για τα παντζάρια του τρελοτουρίστα μου δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη διότι αφενός δε μου έδωσε να δοκιμάσω (αυτό είναι δημόσια καταγγελία!! :P) και αφετέρου και να μου είχε δώσει δε θα τα είχα φάει διότι δεν τα συμπαθώ και πολύ... Μπορώ όμως να πώ ότι η πιπερίτσες του οι μακρουλές (αυτές οι λαχανί, που τρώγονται ψητές με ξυδάκι) αλλά και τα κολοκυθάκια του είναι...μιαμ μιαμ!!

CrazyTourist2
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ πάλι το έχω παράπονο. Κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι ειδικότερα, όλα τα λουλούδια μου χαλάνε. Αλλοι μου λένε ότι τους βάζω πολύ νερό, άλλοι ότι τους βάζω λίγο... Δεν ξέρω... Το θέμα είναι ότι δύο καλοκαίρια τώρα μου χάλασαν όλα τα γεράνια, τα πιο ανθεκτικά φυτά. Νομίζω θα το γυρίσω στα παντζάρια. (Βρε μπας και είμαστε γειτόνοι;)
Ο χρήστης kiki είπε…
Ααααα, φτιάξατε και τα σχολιάκια! Ευχαριστώ! Μα ναι! Τη μαγειρική! Πώς την ξέχασα;;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δε σε πρόλαβα!!! Μια χαρά το έγραψες το σχόλιο, δεν έκανες κάτι λάθος! Δεν πρόλαβα όμως να σε ενημερώσω ότι το διέγραψα, γιατί νομίζω ότι δώσαμε πολλά στοιχεία για το που μένω και... ποτέ δεν ξέρεις! Όχι τίποτα άλλο αλλά η Πυξίδα δεν είναι ανώνυμο blog! Σε όλα της τα σημεία, πάντως, είναι πανέμορφη περιοχή! Είδες κάτι συμπτώσεις...
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Penny, σβήστη καλέ και τη 2η ανάρτηση. Δεν υπάρχει πρόβλημα!Θα τα πούμε στο γήπεδο με τη Σοσο!;)

Κική, δε χαλάμε χατίρι!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ευχαριστώ για την κατανόηση! Δεν έχω προλάβει να κάνω τουρ στα blog περί Ολλανδίας, παιδιά, θα το κάνω συντόμως. Μακάρι να μπορούσα να πάω στο γήπεδο, αλλά πρέπει να είμαι στο site για να το γράψω... Σνιφ!
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Θα πανηγυρίζουμε και για σένα τότε, penny!!

CrazyTourist2
Ο χρήστης H.Constantinos είπε…
Μία νέα πτυχή, κηπουρική πτυχή!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γέροντα βλέπω ότι η παραμονή σας εις την Μονήν σας γέμισε με πολλές χρηστικές γνώσεις.
+ευλόγησον+

Καλορίζικο το νέο καραβάκι :))
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Υπάρχουνε πολλές πτυχές ακόμα...Γι'αυτό και είπαμε να το τολμήσουμε το δεύτερο ιστολόγιο! Είναι και η μονή που μας γέμισε γνώσεις ;)...
Θα δείξει...
CrazyTourist1

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παλιές φωτογραφίες....

Μια νέα πρόκληση

Τρέξιμο; Ποια ; Εγώ; Εγώ;