Φθινοπωρινό χουχούλιασμα με τσάι και κέικ...
Μ'αρέσει όταν βρέχει και είναι σαββατοκύριακο. Μ'αρέσει να κάθομαι σπίτι και να χουχουλιάζω. Μ'αρέσει να πίνω τσαγάκι και να τρώω γλυκάκια. Μ'αρέσει να φτιάχνω γλυκάκια!!
Το προηγούμενο Σάββατο έβρεχε κι εγώ πίνοντας το κινέζικο τσάι μου στο κινέζικο ποτηράκι μου χάζευα τα σύννεφα και τους έδινα μορφές...Όπως αυτό, που μοιάζει με σκύλο...Δεν είχα όμως γλυκάκι...Ούτε κουλουράκι,ούτε μπισκοτάκι, ούτε κεκάκι...Τίποτα!! Έτσι αποφάσισα την επόμενη μέρα να φτιάξω κέικ και ζήτησα από τον τρελοτουρίστα να μου δώσει καμιά καλή ιδέα. Εκείνος μου έστειλε μια συνταγή από το περιοδικό gourmet.
Το απόγευμα της Κυριακής πίνοντας και πάλι τσαγάκι, του βουνού αυτή τη φορά, έπιασα δουλειά!! Έφτιαξα μια παραλαγμένη εκδοχή της συνταγής που μου έστειλε ο τρελοτουρίστας.
Αν θέλετε κι εσείς να φτιάξετε το ίδιο κεκάκι θα χρειαστείτε υλικά και οδηγίες (σε παρενθέσεις τα υλικά της αρχικής συνταγής):
1/2 φλιτζάνι βούτυρο (ή μείγμα βουτύρου-ηλιελαίου) και λίγο ακόμα για τη φόρμα
(1/2 φλιτζάνι σταφίδες)
1/2 φλιτζάνι ουίσκυ (ιρλανδέζικο ή αμερικάνικο (bourbon))
1/2 φλιτζάνι κακάο (ή 240 γρ. μαύρη σοκολάτα, πικρή, με 65-70% κακάο σε κομμάτια)
αλάτι
3 μεγάλα αυγά, κρόκοι και ασπράδια ξεχωριστά
1 φλιτζάνι ζάχαρη (ή και παραπάνω ανάλογα με το γούστο σας)
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
(άχνη ζάχαρη)
(1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος-προαιρετικά).
Καλή όρεξη!!!!
Τρελοτουρίστρια
Το προηγούμενο Σάββατο έβρεχε κι εγώ πίνοντας το κινέζικο τσάι μου στο κινέζικο ποτηράκι μου χάζευα τα σύννεφα και τους έδινα μορφές...Όπως αυτό, που μοιάζει με σκύλο...Δεν είχα όμως γλυκάκι...Ούτε κουλουράκι,ούτε μπισκοτάκι, ούτε κεκάκι...Τίποτα!! Έτσι αποφάσισα την επόμενη μέρα να φτιάξω κέικ και ζήτησα από τον τρελοτουρίστα να μου δώσει καμιά καλή ιδέα. Εκείνος μου έστειλε μια συνταγή από το περιοδικό gourmet.
Το απόγευμα της Κυριακής πίνοντας και πάλι τσαγάκι, του βουνού αυτή τη φορά, έπιασα δουλειά!! Έφτιαξα μια παραλαγμένη εκδοχή της συνταγής που μου έστειλε ο τρελοτουρίστας.
Αν θέλετε κι εσείς να φτιάξετε το ίδιο κεκάκι θα χρειαστείτε υλικά και οδηγίες (σε παρενθέσεις τα υλικά της αρχικής συνταγής):
1/2 φλιτζάνι βούτυρο (ή μείγμα βουτύρου-ηλιελαίου) και λίγο ακόμα για τη φόρμα
(1/2 φλιτζάνι σταφίδες)
1/2 φλιτζάνι ουίσκυ (ιρλανδέζικο ή αμερικάνικο (bourbon))
1/2 φλιτζάνι κακάο (ή 240 γρ. μαύρη σοκολάτα, πικρή, με 65-70% κακάο σε κομμάτια)
αλάτι
3 μεγάλα αυγά, κρόκοι και ασπράδια ξεχωριστά
1 φλιτζάνι ζάχαρη (ή και παραπάνω ανάλογα με το γούστο σας)
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
(άχνη ζάχαρη)
(1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος-προαιρετικά).
(Σε μέτρια φωτιά βάλτε τις σταφίδες και το ουίσκυ μέχρι να ζεσταθούν και αφού ανακατέψετε, βάλτε τα στην άκρη. Σε ένα βαθύ τηγάνι και σε πολύ χαμηλή φωτιά βάλτε τη σοκολάτα το βούτυρο και μισό κουταλάκι αλάτι. Αφού λιώσουν σχετικά πάρτε τα από τη φωτιά και ανακατέψτε.)
Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού μέχρι να γίνει λευκό και κρεμώδες και μετά προσθέστε το κακάο και το βούτυρο (ή τη λιωμένη σοκολάτα) και στη συνέχεια το ουίσκυ (με τις σταφίδες), ανακατεύοντας ζωηρά. Στη συνέχεια προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας ελαφρά. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι και ρίξτε τα στο μείγμα ανακατεύοντας αργά με μια σπάτουλα.
Βάλτε το μίγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα ντυμένη με λαδόκολλα επίσης βουτυρωμένη, και ψήστε το για 20 με 25 λεπτά σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 200 βαθμούς.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει (σε σχάρα), ξεφορμάρετε και τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο.
Καλύτερα να το φάτε την επόμενη μέρα!!! (Αν θέλετε χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και σερβίρετέ τη με το κέικ.)
Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού μέχρι να γίνει λευκό και κρεμώδες και μετά προσθέστε το κακάο και το βούτυρο (ή τη λιωμένη σοκολάτα) και στη συνέχεια το ουίσκυ (με τις σταφίδες), ανακατεύοντας ζωηρά. Στη συνέχεια προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας ελαφρά. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι και ρίξτε τα στο μείγμα ανακατεύοντας αργά με μια σπάτουλα.
Βάλτε το μίγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα ντυμένη με λαδόκολλα επίσης βουτυρωμένη, και ψήστε το για 20 με 25 λεπτά σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 200 βαθμούς.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει (σε σχάρα), ξεφορμάρετε και τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο.
Καλύτερα να το φάτε την επόμενη μέρα!!! (Αν θέλετε χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και σερβίρετέ τη με το κέικ.)
Καλή όρεξη!!!!
Τρελοτουρίστρια
Σχόλια
(κι εμεις για βροχη ετοιμαστηκαμε εδω μα δε μας εκανε τη χαρη...)
Τσιμπάω λίγο μεθυσμένο κεϊκάκι!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
διαμαρτύρομαι εν ονόματι όλων των μπακουροαντρών ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΩΡΑΙΑ ΓΑΡΓΑΛΙΣΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ...
Χελόου Ολ!
Φιλάκια!
CrazyTourist1
Δε σ'αρέσουν τα βροχερά Σαββατοκύρικα Σοφία; Οοοοοοοο!!! Τουλάχιστον σ'αρεσει το τσάι και τα γλυκά!!
Φτιάξε φτιάξε Cook!! :) Πολύ εύκολο!! Και νόστιμο!! Δεν ήρθε η βροχούλα; Ίσως αυτή τη βδομάδα!!
Πράγματι Νατάσσα!!
Για μια μπουκίτσα κάτι γίνεται Κική!!
Και οι βόλτες δεν είναι άσχημες!! Αρκεί να ακολουθήσει χουχούλιασμα Radio Marconi!!
Έλα βρε akrat!! Πιο μεγάλη μπουκίτσα για σένα!!
Λαχανάκι μου, αφού σ'αρέσει το ουίσκυ!! Για μένα ήταν όντως λίγο δυνατό!!
Τρελοτουρίστρια
απαππαπα παχαινει κανενα καροτο αν θες να δωσεις ευχαριστως :))
καλο μηνααααααααααααααααα
Γίνεται σαν brownies αν κατάλαβα καλά?? Βλέπω ότι έχει λίγο αλεύρι και μικρό χρόνο ψησίματος, αρα κάτι σε brownies μου φέρνει που το λατρεύω:)
patatoula δεν έχω ιδέα από θερμίδες!! Δεν τις μετράω ούτε τις σκέφτομαι ποτέ! Σαν να μην υπάρχουν ένα πράμα!!
Ευχαριστώ Έλενα!! Γίνεται αφράτο αλλά δε νομίζω ότι μοιάζει πολύ με brownies!!