Ψωμάκι!!
Ποιος είπε ότι το σπιτικό ψωμί είναι δύσκολο; Μύθος!!
Η συνταγή που ακολούθησα (μπορεί να χωριστεί σε τρία στάδια) είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη, άλλωστε την προτείνει ο Jamie Oliver!!
Για ένα κιλό ψωμί χρειαζόμαστε:
1 κιλό αλεύρι (εγώ χρησιμοποίησα ολικής αλέσεως αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι θέλετε)
20 γραμμάρια ξηρή μαγιά
30 γραμμάρια ζάχαρη
30 γραμμάρια αλάτι
νερό (όσο πάρει)
Στάδιο 1:
Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε ένα άνοιγμα στη μέσα όπου προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά αφού την έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό. Ανακατεύουμε σιγά σιγά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας νερό. Μη ρίξετε πολύ νερό, το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι υγρό στο τέλος. Αφήνουμε το ζυμάρι για 50 λεπτά περίπου (μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν ο όγκος του) σκεπασμένο με μια πετσέτα σε ζεστό χώρο.
Στάδιο 2:
Στη συνέχεια ζυμώνουμε ακόμα λίγο και αφήνουμε το ζυμάρι άλλα 50 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί και να αφρατέψει αφού του έχουμε δώσει το σχήμα που θέλουμε.
Στάδιο 3:
Βάζουμε τη ζύμη σε λαμαρίνα (μπορείτε να την πασπαλίσετε με λίγο αλευράκι καλού κακού) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά!Για να σιγουρευτείτε ότι έχει ψηθεί σηκώστε το από τη λαμαρίνα και χτυπήστε το στο κάτω μέρος! Αν ο ήχος είναι κούφιος το ψωμί είναι έτοιμο!
Καλή επιτυχία!
Τρελοτουρίστρια
Η συνταγή που ακολούθησα (μπορεί να χωριστεί σε τρία στάδια) είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη, άλλωστε την προτείνει ο Jamie Oliver!!
Για ένα κιλό ψωμί χρειαζόμαστε:
1 κιλό αλεύρι (εγώ χρησιμοποίησα ολικής αλέσεως αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι θέλετε)
20 γραμμάρια ξηρή μαγιά
30 γραμμάρια ζάχαρη
30 γραμμάρια αλάτι
νερό (όσο πάρει)
Στάδιο 1:
Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε ένα άνοιγμα στη μέσα όπου προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά αφού την έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό. Ανακατεύουμε σιγά σιγά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας νερό. Μη ρίξετε πολύ νερό, το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι υγρό στο τέλος. Αφήνουμε το ζυμάρι για 50 λεπτά περίπου (μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν ο όγκος του) σκεπασμένο με μια πετσέτα σε ζεστό χώρο.
Στάδιο 2:
Στη συνέχεια ζυμώνουμε ακόμα λίγο και αφήνουμε το ζυμάρι άλλα 50 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί και να αφρατέψει αφού του έχουμε δώσει το σχήμα που θέλουμε.
Στάδιο 3:
Βάζουμε τη ζύμη σε λαμαρίνα (μπορείτε να την πασπαλίσετε με λίγο αλευράκι καλού κακού) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά!Για να σιγουρευτείτε ότι έχει ψηθεί σηκώστε το από τη λαμαρίνα και χτυπήστε το στο κάτω μέρος! Αν ο ήχος είναι κούφιος το ψωμί είναι έτοιμο!
Καλή επιτυχία!
Τρελοτουρίστρια
Σχόλια
καλε μα εχω νυχια δεν μπορω !!!!
φιλι
΄Ασε που μοσχοβολάει το σπίτι...
:-)
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Καλό Σαββατοκύριακο νάχετε...
Μπράβο παιδιά!!
Γλαρένια σου σπάει τη μύτη δε μοσχοβολάει απλώς!! Φιλιά πολλα!!
Ναι αλλά δε συγκρίνεται με του φούρνου ε VaD;
Είναι Έλενα!! Πεντανόστιμο!! :)
Τρελοτουρίστρια
Νόμιζα πως η διαδικασία είναι πιο κομπλικέ-μήπως να το δοκιμάσω;
(γιατί κάτι λου λέει ότι το δικό μου ψωμί θα γίνει σαν τσίχλα;!)
καλή βδομάδα
Προχτές επιχείρησα να φτιάξω κάτι κανελλόνια που δεν τα τρώνε ούτε τα αδέσποτα της γειτονιάς, ανέγγιχτα βρίσκονται στη γωνία!
Και όμως Μετεωρίτη, τόσο απλό! Τσίχλα δε θα γίνει καλέ!! Μην ανησυχείς!!
Patsiouri για τα κανελόνια δεν ξέρω αλλά το ψωμάκι μια χαρά θα γίνει!!
kiki πανεύκολο και πεντανόστιμο!! Τέλειος συνδυασμός ε;