Να τους δω να τρέχουν...

H ιδέα γεννήθηκε ένα απόγευμα της περασμένης εβδομάδας καθώς γυρνάγαμε με την ΤΤ σπίτι. Την ΤρελοΤουρίστρια εννοώ, μην παρεξηγηθώ! Κάποια στιγμή στο ραδιόφωνο έβαλε το υπέροχο τραγούδι των Magic de Spell “Εμένα οι φίλοι μου είναι…”, αλλά εμένα το μυαλό μου πήγε στη εξίσου υπέροχη διασκευή των Στίχοιμα! Για το λόγο αυτό όλη την υπόλοιπη εβδομάδα είχαμε στο CD Player του αυτοκινήτου το εν λόγω δισκίο που περιέχει το προαναφερθέν άσμα…

"Κάντε χώρο για το μανιακό ριμαδόρο
τον αγγελιοφόρο κάθε φτηνής για εσένα είδησης
είμαστε όλοι εδώ αντιρρησίες συνείδησης
και πάμε, να πάμε, να πάμε, να πάμε, να πάμε, να πάμε, να πάμε
με το 1, 2, 3 με πιάνει αηδία
με την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία..."

Το παραπάνω μου έδωσε την αφορμή να σκεφτώ αγαπημένα τραγούδια του παρελθόντος και αγαπημένα δισκάκια που τον τελευταίο καιρό σκονίζονται στα ράφια του δωματίου μου! Αποφάσισα να τα ξεσκονίσω, να βρω τα πέντε αγαπημένα μου και να σας τα παρουσιάσω! Μιλάμε πάντα για ελληνικό hip hop από τη γέννηση του εκεί γύρω στις αρχές του 90 μέχρι σήμερα! Το συζήτησα και με τον αδερφό μου και καταλήξαμε σε 5½ δίσκους! Για τους 5 θα μιλήσουμε στις επόμενες αναρτήσεις!

"...μου την έχει ουααα!!!!!, μου την έχει δώσει
δεν ξέρω αλλά η όλη φάση μ’ έχει ξενερώσει

θέλω να φωνάξω, θέλω να ουρλιάξω
να διαταράξω, την τάξη να χαλάσω
την πόλη που κοιμάται να ξυπνήσω,
να δημιουργήσω
καταστρέφοντας αυτό το σάπιο κόσμο και να ζήσω

όπως εγώ θέλω, όχι με το μοντέλο...
"

Σήμερα θα μιλήσουμε για το μισό αυτό που δεν μπορούσε να λείπει από τα αγαπημένα μόνο και μόνο για συναισθηματικούς λόγους! Και αναφέρομαι στο πρώτο EP των Terror X Crew! Θυμάμαι τότε στο σχολείο, κυκλοφορούσαν σε κασέτα από walkman σε walkman το «Μεγάλο Κόλπο» των Active Member και τα 3 τραγούδια των TXC, «Να τους δω να τρέχουν», «Παιχνίδια του Μυαλού» και «Επαναστάτες της Υπόγειας Σκηνής». Κάπου πρέπει να την έχω ακόμα με μισοφαγωμένη ταινία…Τρία αλλά πολύ δυνατά κομμάτια που ακόμα τα θυμάμαι μέχρι τον τελευταίο τους στίχο κι ας έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια! Ακόμα και σήμερα επίκαιρα, ιδιαίτερα το «Να τους δω να τρέχουν», στο οποίο επίσης έχουν κάνει μια αρκετά ενδιαφέρουσα όχι ακριβώς διασκευή, αλλά περισσότερο επικαιροποίηση οι Στίχοιμα παρέα με τον DJ ALX...

"...που μου παραδίδουνε στα μέτρα τους κομμένο και ραμμένο
με περάσαν για βλαμμένο;
όχι δεν το υπομένω και αυτό
θα το κρίνω μόνο εγώ, τι είναι λάθος και σωστό
τι πρέπει και δεν πρέπει, η ταραχή με τρέφει
μα αυτούς τους καταστρέφει
πιστεύω ο καθένας μας θα χαιρόταν να τους βλέπει

άλλο να μην αντέχουν και με πανικό να τρέχουν...
"

Αρτέμης, Ευθύμης και DJ ALX στα καλύτερα τους! Παραγωγές και flow που σήμερα θα μας ακούγονταν μέτρια αλλά τότε τα σπάγανε και στίχοι που μιλάγανε στον πιτσιρικά που πήγαινε στις συναυλίες και γύριζε με μελανιές, έβγαινε τα βράδια να βάψει και τον κυνηγάγανε. Η αρχή της Δεκαετίας του ελληνικού hip hop!

"...κοιτάω την δουλειά μου όπως κοιτάς τη δουλειά σου
όμως η δουλειά μου είναι να χαλάω τη δικιά σου

ήρθε η σειρά μου να πάρω τη σειρά σου

πήρες δικαιώματά μου θα πάρω τα δικά σου

δεν είμαι στα καλά μου τα μυαλά μου δεν αντέχουν

το μόνο που θέλω είναι να τους δω, να τρέχουν...
"

Η μετέπειτα πορεία του εν λόγω συγκροτήματος ακολούθησε πολλές διακυμάνσεις. Ο Αρτέμης κι ο Ευθύμης συνεχίζουν να τραγουδάνε παρέα, αποτελώντας έτσι, κατά κάποιο τρόπο, τη συνέχεια των TXC, ενώ ο DJ ALX αποχώρησε μετά από κάποιο διάστημα, και ασχολείται κατά κύριο λόγο με παραγωγές άλλων καλλιτεχνών. Κρίνοντας τη μουσική ως μουσική και όχι ως πολιτικές απόψεις του καλλιτέχνη θεωρώ πως τόσο το «Η Πόλις Εάλω» (ως Terror X Crew) όσο και το «Ο διαλεχτός της άρνησης και ο ακριβογιός της πίστης» (ως ΑΕ) είναι επίσης αρκετά δυνατά και αξιόλογα…

Stay Tuned!

CrazyTourist1

Σχόλια

Ο χρήστης Στοχαστης είπε…
Κάτσε καλά, τι έχεις πει τώρα; Κι εγώ θυμάμαι σε walkman του άκουσα για πρώτη φορά και είναι από τους λίγους των οποίων έχω αυθεντικά τα CD. Τρελό cd, απίστευτα κομμάτια, φοβερή ρίμα και παραγωγές από τον DJ ALX! Λάτρευα το "Επαναστάτες της Υπόειας Σκηνής" και φυσικά το "Χιπ Χοπ Χούλιγκανς"! Ήταν η εποχή που ο Βουρλιώτης έκανε σοβαρη χιπ χοπ (ειδικά με το Μικροί Θεοί), οι FFC βγάζανε κομματάρες (Η Κλίκα της στάχτης, Εφιάλτες κλπ), οι ΖΝ είχαν βγάλει τον Πρώτο Τόμο (που έγινε θρυλικός) και το ελληνικό χιπ χοπ έπαιρνε τα πάνω του! Όσο για τους ΑΕ πλέον, Αρτέμη κι Ευθύμη, έχουν αλλάξει αρκετά αλλά δεν πιστεύω πως "χαλάσανε". Μ'αρέσει που πειραματίζονται και βάλανε και άλλους μουσικούς. Συνεχίζουν να βγάζουνε και υπέροχα βιντεοκλιπ αν και αργούν να βγάλουν cd!
Να'σαι καλά ρε τρελοτουρίστα που μου το θύμησες, παω να το ακούσω στο τέρμα!
Ο χρήστης KitsosMitsos είπε…
Νεανικές ανησυχίες. Χεχε!
Χρόνια πίσω. Πρέπει να ξεθάψω δίσκους και κασέτες της εποχής. Με έβαλες σε δουλειά τώρα!
Παρεμπιπτόντως, ωραίο το καινούριο template! Μεγειές!
Ο χρήστης Γιώργος Τ. είπε…
Αιώνιος φαν των TXC (και κατ' επέκταση των Αρτέμη-Ευθύμη), δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω και να αναμένω για τα υπόλοιπα 5 και να δω αν συμφωνούμε!!!
Κασσέτα όπως αυτή που αναφέρεις, είχα κι εγώ φυσικά..!
Άξιοι συνεχιστές του ελληνικού hip hop οι Στίχοιμα, ξεχωρίζουν.
Ο χρήστης Βάσσια είπε…
Οι TXC αγαπημένοι, κι αυτό το μουσικό ταξίδι νοσταλγικό.
Ο χρήστης akrat είπε…
ουπς
βρε ωραιότατη ανάρτηση
δεν την περίμενα....
εύγε...
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Στοχαστή, όπως λέει και η τρελοτουρίστρια, είσαι το alter ego μου στη Λάρισα! Με κάλυψες πλήρως!!! :)

Εγώ τις ξέθαψα το ΣΚ Κίτσομίτσο! Πλάκα είχε! Το πικαπ επαναλειτούργησε μετά από καιρό!

Σε 2-3 θα συμφωνούμε Γιώργο πιστεύω! Ένα από αυτά είναι πολύ ιδιαίτερο και εκτός των αναμενόμενων!! Θα δούμε!

Βάσσια, ΤΧC? Μας αιφνιδίασες και τους 2!!! Χαίρομαι που ταξίδεψες!

Ευχαριστώ Akrat! Έρχονται κι άλλες παρόμοιες!!!

CrazyTourist1
Ο χρήστης Natassa είπε…
τρελοτουρίστα,
αν θυμάμαι καλά -που θυμάμαι- έχεις ξαναγράψει πιο παλιά για το hip hop τους txc για την εποχή των γκραφιτι ... αν και πάντα μ αρεσε το hiphop ποτέ δεν αντεχα για πολύ την ένταση που μου προκαλούσε.
Ασχετη και σχετική σκέψη....απορώ πως θα εξηγείς στο παιδί-α σου τον στίχο :-) ...είναι τρομερό τι ερωτήσεις κάνουν και πόσο δύσκολο ή έυκολο μπορεί να είναι να δίνεις απαντήσεις που πρέπει να καταλάβει ένα παιδί νηπιακής ηλικίας ... πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον !
ωραία ανάρτηση :-)
Ο χρήστης Natassa είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παλιές φωτογραφίες....

Μια νέα πρόκληση

Τρέξιμο; Ποια ; Εγώ; Εγώ;