Μελομακάρονα
Τώρα που ο καιρός έχει αρχίσει κάπως να χειμωνιάζει, μια συνταγή για μελομακάρονα είναι ό,τι πρέπει για να μπούμε σε χριστουγεννιάτικη διάθεση! Η συνταγή, Παρλιάρος! Εγγύηση δηλαδή!! Για το σιρόπι χρειαζόμαστε: 500 gr νερό 700 gr ζάχαρη 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο 2 ξυλάκια κανέλας 100 gr μέλι (θυμαρίσιο έβαλα εγώ)Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και ανακατεύουμε λίγο το μέλι και εφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Για τα μελομακάρονα χρειαζόμαστε: 400 gr χυμός πορτοκαλιού 530 gr ελαιόλαδο 1200 gr αλεύρι 30 gr άχνη ζάχαρη 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1/6 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο 50 gr βούτυρο λιωμένο ξύσμα από ένα πορτοκάλιΡιχνουμε όλα τα υγρά, το βούτυρο, την άχνη και τα μυρωδικά σε ένα βαθύ μπολ. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με το χέρι ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι. Η ζύμη δε χρειάζεται πολύ ανακάτεμα γιατί δεν πρέπει να σφίξει. Τα μελομακάρονα τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα και με ένα πιρούνι κάνουμε μκρές τρυπούλες (ή σύμφωνα με τον Παρλιάρο τα ακουμπάμε πάνω σε έναν τρίφτη). Το τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα με λαδόκολα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά (πρέπει να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα, οπότε ίσως χρειαστεί παραπάνω χρόνος). Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι, τα γυρίζουμε για περίπου ένα λεπτό και μετά τα αφήνουμε σε μια σίτα (ή στη σχάρα) να στραγγίξουν. Για την τελική πινελιά χρειαζόμαστε λίγο ακόμα μέλι και χοντροκομμένο καρύδι! Βάζουμε λίγο μέλι και καρύδι σε μια πιατέλα και από πάνω μια στρώση μελομακάρονα, στα οποία ρίχνουμε λίγο μέλι και καρύδι και μετά βάζουμε άλλη μια στρώση μελομακάρονα, κι άλλη μία, κι άλλη μία... Και επειδή έχουμε γίνει πλέον διεθνείς, ακολουθεί η συνταγή και στα αγγλικά! Now that the weather in Athens is trying to become winter-like, the best way to get in Christmas mood, is with a recipe: melomakarona! Melomakarona, are traditional Christmas sweets, very popular in Greece... The recipe, is proposed by a very famous in Greece, Greek pastry chef, Stelios Parliaros, so the success is guaranteed!! For the syrup (photo 1), we will need: 500 gr water 700 gr granulated sugar 1 orange cut in two 2 cinnamon sticks 100 gr honey We put everything, but the honey in a pot, and we let them boil for a minute. We remove the pot from the fire, we add the honey and let the sirup cool. For the sweets we need: 400 gr orange juice 530 gr olive oil 1200 gr flour 30 gr confectioner's sugar 1/2 tea spoon soda (powder) 1 tea spoon cinnamon 1/6 tea spoon ground clove 50 gr butter (room temperature) zest from one orange We put all the liquid ingredients, the butter, the sugar, the soda and the spices in a big bowl. We mix everything with our hands, adding slowly the flour. The dough should not become very firm. (photo 2) After that we make oval shaped "cakes", and on the upper side we make small holes using the tip of a fork (photo 3 left). We bake them on baking paper, in a preheated oven at 180 degrees Celsius for about 30 minutes. They should get a deep gold colour, so maybe they need a bit more time. When they are done we put them warm in the syrup, move them around for a minute and then let them lose the excess syrup (photo 3 right). For the last touch we need some more honey, and ground (in big pieces) walnut. On a plate we put some honey with walnuts then some melomakarona. On top of them we put some honey and walnuts, and then some more melomakarona etc... Δοκιμάστε τα! Δεν είναι καθόλου δύσκολα και είναι πολύ μα πολύ νόστιμα!! You should try them! I am sure you will love them!! Τρελοτουρίστρια PS. I added this recipe at The County Cook's "Weekend Potluck #142" link party and the "Creative Inspirations Linky Party" of Emracing Change |
Σχόλια
i love stelios parliaros!
υγ. μου τρέχουν ήδη τα σάλια!
(δεν είπα και του Χρονη, ε; :))
φιλιά!
Και του χρόνου παιδιά!
Οσο για τον Παρλιάρο, είναι σίγουρα εγγύηση!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Και φαίνεται εύκολη η συνταγή. Στείλτε και τίποτε απ'εδώ!
Φιλιά
και πολυ καλη επιλογη το νεο σας layout
Μαριλενα και του χρόνου!! Καλές γιορτές! Φιλιά!!
Είδες ΕΛΕΝΑ, τι προκομμένα παιδιά είμαστε; Χαχα!!!
KitsosMitsos, εύκολη η συνταγή, λίγο το σκούρο χρυσαφί χρώμα με προβληματίζει, αλλά πού θα πάει!!
kiki, φάε όσα θες!! Έφτιαξα χτες να φάν' κι οι κότες!!
Ευχαριστούμε Skouliki!!
Τον έπεισα επιτέλους τον τρελοτουρίστα ν κάνουμε μια αλλαγή!!
Και του χρόνου...
Φιλάκια!
τι να σημαινει αραγε ?
Να προσέχεις το μελομακαρονάκι σου!!! Φιλιά!!!
VagSiok, είναι πιο εύκολα από ό,τι φαλινεται! Κι εγώ τα λατρεύω τα μελομακάρονα!! Κρίμα που τα φτιάχνουμε μόνο Χριστούγεννα!
patatoula, έτσι είναι!! Τα σπιτικά είναι πάντα καλύτερα! Κι αν τα έχω φτιάξει εγώ, τότε μιλάμε για έργα τέχνης!! Χαχαχα!!!
Skouliki, ανυπομονούμε να μάθουμε!!!! Φιλιά!
Τρελοτουρίστρια