Καρβελάκια με ή χωρίς τυρί
Επειδή τίποτα δε συγκρίνεται με το σπιτικό ψωμί, μια φορά τη βδομάδα περίπου, προσπαθούμε να ζυμώνουμε το δικό μας ψωμάκι. Αγοράσαμε και δύο ωραιότατα βιβλία από το amazon κι έτσι έχουμε άφθονες ιδέες προς πειραματισμό!
Η συνταγή αυτής της ανάρτησης είναι από το βιβλίο "Bread Revolution" των Duncan Glendinning και Patrick Ryan.
Τα υλικά που θα χρειαστήκαμε, για δύο καρβελάκια, το ένα με τυρί και το άλλο χωρίς ήταν:
500gr σκληρό άσπρο αλεύρι
10gr αλάτι
10gr άχνη ζάχαρη
50gr τυρί τριμμένο (σκληρό κατά προτίμηση, εμείς βάλαμε γραβιέρα και πεκορίνο)
7gr ξηρή μαγιά (ή 10gr φρέσκια)
300ml νερό
Όλα τα υλικά, εκτός από το τυρί, τα χωρίζουμε στα δύο. Αν θέλουμε και τα δύο καρβελάκια να έχουν τυρί, διπλασιάζουμε την ποσότητα του τυριού.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι τη ζάχαρη (και το τυρί) σε ένα μπολ και κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο, όπου προσθέτουμε τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο (χλιαρό) νερό. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε (το ζύμωμα μπορεί φυσικά να γίνει και με το γάντζο του μίξερ). Φτιάχνουμε δύο στρογγυλά καρβελάκια και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι, σκεπασμένα με ένα πανί, να φουσκώσουν για περίπου μία ώρα, ώστε να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
Ζυμώνουμε ξανά, τα πλάθουμε σε καρβελάκια και τα βάζουμε στο ταψί που θα τα ψήσουμε (μακριά το ένα από το άλλο ώστε να μην κολλήσουν). Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε άλλη μία ώρα να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς βάζοντας ένα μικρό ταψάκι ή ένα κατσαρολάκι στο στο κάτω μέρος του φούρνου. Όταν τα καρβελάκια είναι έτοιμα για ψήσιμο τα βάζουμε στο φούρνο και μαζί με αυτά (στο ταψάκι ή το κατσαρολάκι) ρίχνουμε μπόλικα παγάκια ή παγωμένο νερό ώστε να δημιουργηθεί ατμός. Μετά από 15 περίπου λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς. Ψήνουμε άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Αν τα χτυπήσουμε στο κάτω μέρος πρέπει να ακουστεί ένας ξερός ήχος.
Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο! Καλοφάγωτα!
Η συνταγή αυτής της ανάρτησης είναι από το βιβλίο "Bread Revolution" των Duncan Glendinning και Patrick Ryan.
Τα υλικά που θα χρειαστήκαμε, για δύο καρβελάκια, το ένα με τυρί και το άλλο χωρίς ήταν:
500gr σκληρό άσπρο αλεύρι
10gr αλάτι
10gr άχνη ζάχαρη
50gr τυρί τριμμένο (σκληρό κατά προτίμηση, εμείς βάλαμε γραβιέρα και πεκορίνο)
7gr ξηρή μαγιά (ή 10gr φρέσκια)
300ml νερό
Όλα τα υλικά, εκτός από το τυρί, τα χωρίζουμε στα δύο. Αν θέλουμε και τα δύο καρβελάκια να έχουν τυρί, διπλασιάζουμε την ποσότητα του τυριού.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι τη ζάχαρη (και το τυρί) σε ένα μπολ και κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο, όπου προσθέτουμε τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο (χλιαρό) νερό. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε (το ζύμωμα μπορεί φυσικά να γίνει και με το γάντζο του μίξερ). Φτιάχνουμε δύο στρογγυλά καρβελάκια και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι, σκεπασμένα με ένα πανί, να φουσκώσουν για περίπου μία ώρα, ώστε να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
Ζυμώνουμε ξανά, τα πλάθουμε σε καρβελάκια και τα βάζουμε στο ταψί που θα τα ψήσουμε (μακριά το ένα από το άλλο ώστε να μην κολλήσουν). Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε άλλη μία ώρα να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς βάζοντας ένα μικρό ταψάκι ή ένα κατσαρολάκι στο στο κάτω μέρος του φούρνου. Όταν τα καρβελάκια είναι έτοιμα για ψήσιμο τα βάζουμε στο φούρνο και μαζί με αυτά (στο ταψάκι ή το κατσαρολάκι) ρίχνουμε μπόλικα παγάκια ή παγωμένο νερό ώστε να δημιουργηθεί ατμός. Μετά από 15 περίπου λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς. Ψήνουμε άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Αν τα χτυπήσουμε στο κάτω μέρος πρέπει να ακουστεί ένας ξερός ήχος.
Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο! Καλοφάγωτα!
Σχόλια
τελευταία χρησιμοποιώ -και στα κέικ ακόμα- σιτάρι ολικής αλέσεως. λέτε να το επιχειρήσω κι εδώ; :) :)
καλό μεσημέρι,
φιλιά!
τελικά το κόλπο με τους ατμούς στο φούρνο την ώρα που ψήνεται το ψωμί είναι κοινός τόπος :)
(αντί για ζύμωμα να δοκιμάσετε τη μέθοδο του διπλώματος, δίνει τέλεια ψίχα χωρίς κόπο)
Η Δανάη μόλις μου είπε το όνομα σου, τρελοτουριστάκι μου.
Σου εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά, να είσαι γερή κι ευτυχισμένη και με το καλό να γεννήσεις το αγγελούδι σας!
Πολλά φιλάκια
Πιγκουίνε μιαμ μιαμ, δε λες τίποτα!!
mamma, ο τρελοτουρίστας κόβει λεπτές φέτες και το κάνει τοστ! Νομίζω ότι θα του αρέσει πολύ του Παύλου!
Σοφία, όσα θες!!
Ευχαριστώ πολύ γιαγιά magda!!! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και φυσικά το αστεράκι σας!!
Φιλάκια πολλά!!